Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

24.09.2012

Нинішню реформу галузі охорони здоров'я реформою в інтересах людей назвати важко



Нинішню реформу галузі охорони здоров'я реформою в інтересах людей назвати важко

Підвищення якості та доступності медичних послуг - одні з найактуальніших питань, які ставить суспільство перед державою. Адже від цього безпосередньо залежить її майбутнє.

«Економія» на закритті лікарень обійдеться в сотні мільйонів гривень

Сучасне державне реформування медичної галузі в Україні, зокрема на Полтавщині, полягає, по суті, лише в тотальному закритті дільничних лікарень, фельдшерсько-акушерських пунктів, відділень у лікувально-профілактичних закладах та скороченні медпрацівників. До кінця 2012 року на Полтавщині буде скорочено 2300 медичних працівників, а з 25 районних лікарень - створено вісім окружних шпиталів.

Тобто на три райони - один шпиталь. Уже зараз у Гадяцькому районі не працює п'ять ФАПів, а в Лохвицькому - чотири. У Горіхівці, Вовчику, Тарандинцях, Ісківцях та Жданах на Лубенщині закрили дільничні лікарні, а в Гадячі - протитуберкульозну лікарню. І це при катастрофічному зростанні захворюваності на туберкульоз у державі.

Протягом 2009-2011 років скорочено десять штатних посад медпрацівників у Гадяцькому районі, 21-у Чорнухинському, 26 - у Лохвицькому. Тому про якість медичних послуг тут узагалі не йдеться. Бо для цього треба принаймні щоб ці послуги взагалі були доступні для населення.

- Нинішня реформа галузі охорони здоров'я більше схожа на геноцид. Люди просто вимруть, не маючи доступу до медичних послуг, - говорить кандидат у народні депутати Тарас Кутовий. - До мене неодноразово зверталися люди з Чорнухинського району, де вже більше року не працює пологове відділення. Породіль возять у сусідні райони. А до кінця року планують закрити ще й інфекційне та хірургічне відділення. Тепер там працюватиме лише так званий центр первинної медичної допомоги.

За більш кваліфікованими медичними послугами людям доведеться добиратися за десятки кілометрів. А нове п'ятиповерхове сучасне приміщення центральної районної лікарні, по суті, пустуватиме. І не дивно, що в цьому районі сьогодні помирає в чотири рази більше, ніж народжується.

Основні напрями реформування галузі охорони здоров'я в Україні сьогодні передбачають розмежування функцій між первинним (медико-санітарним), вторинним (спеціалізованим) і третинним (високоспеціалізованим) рівнями медичної допомоги.

Так, на першому рівні в сільській місцевості та містах мають працювати універсальні сімейні лікарі - терапевто-невропатолого-офтальмолого-дермо-педіа-тро-гінеколого-хірурго-сто-матологи. То про яку якість медпослуг може бути мова? Метою цього реформування має бути скорочення фінансування медицини та економія бюджету. Хоча така «економія» на найдорожчому і перепрофілювання медзакладів обійдуться в сотні мільйонів гривень.

- Чомусь майже ніхто не говорить про кадровий дефіцит у галузі, про те, що реформу слід починати з пошуку грошей, які допоможуть модернізувати систему, а не зводити все до економії коштів за рахунок скорочення лікарняної мережі. Не роками, а десятиліттями не вистачає коштів на утримання та ремонт лікувальних закладів, забезпечення ліками й витратними матеріалами, на підвищення кваліфікації лікарів, післядипломну освіту тощо. Не кажучи вже про злиденні зарплати медиків первинної ланки, на яку зробили ставку автори реформи, - продовжує Тарас Кутовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Благодійні внески в лікарнях Гребінки: за чи проти?


Столиці таке «покращення» не торкається, замки вішають лише на дверях сільських лікарень та амбулаторій. У результаті «оптимізації» сільські жителі змушені добиратися до найближчого лікарського кабінету за 30-40, а буває і за 50-60 км.

При цьому автори реформи стверджують: швидка допомога приїжджатиме до пацієнтів через 15 хвилин після виклику, як у Європі. Однак замовчують, що бригада добиратиметься нашими дорогами на зношених автомобілях, з порожньою аптечкою та валізою, у якій немає ні найнеобхідніших препаратів, ні мінімального запасу донорської крові різних груп, без чого не виїжджає жодна «швидка» в Європі.

За рік на Полтавщині вимирає один район

Ще десять-двадцять років тому українці були здоровішими. Серед основних причин захворювань населення - суттєве погіршення екології, аварія на Чорнобильській АЕС, нездорова їжа, малорухливий спосіб життя, захоплення комп'ютерами та недоступність якісних медичних послуг.

Нині Полтавщина входить у десятку регіонів із найбільш високим показником смертності. Серед онкохворих смертність складає аж 30%. За цим показником область займає друге місце в Україні. І це в одному з найбільш екологічно чистих регіонів України. Дитяча смертність невпинно зростає і нині складає 7,4% проти минулорічного показника у 6,1%.

Полтавська область входить до числа регіонів з надзвичайно низьким рівнем народжуваності і навіть на половину не забезпечує відновлення чисельності населення. За три останні роки народжуваність знизилась на 5%. Тоді як приріст населення по Україні склав мінус 3,1%, в області - мінус 8%. Крім того, Полтавщина займає чільне місце по корупції та здирництву в закладах охорони здоров'я.

За матеріалами "Події та коментарі"


Схожі матеріали:
👁 2392
Категорія: Здоров'я
Теги: реформа, здоров'я, Лохвиця, лікарня, медицина, Тарас Кутовий, ЦРБ, Лубни, Полтавщина, кадровий дефіцит




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ