Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


24.08.2023

Американська високоточна крилата ракета AGM-158 JASSM може вражати цілі на відстані від 360 до 980 км.


Крилата ракета створена з використанням технологій малої помітності радіолокації


Американська високоточна крилата ракета AGM-158 JASSM

AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) - американська високоточна крилата ракета класу "повітря - земля", розроблена корпорацією Lockheed Martin. Призначена для ураження високозахищених стаціонарних і цілей, що переміщуються, в будь-яких метеоумовах і в будь-який час доби.

Крилата ракета створена з використанням технологій малої помітності радіолокації. На ракеті встановлено турбореактивний двигун. У складі системи наведення, поряд з інерційною системою управління з корекцією від приймача сигналів супутникової системи GPS з високим ступенем радіоелектронного захисту, використовується інфрачервона головка самонаведення, встановлена система автономного розпізнавання.

JASSM інтегрована до складу озброєння наступних носіїв: бомбардувальники B-1, B-2 та B-52, F-16 та F/A-18. Роботи з інтеграції з F-15E ведуться, планується інтеграція з F-35.

Конструкція крилатої ракети має нормальну аеродинамічну схему і є низькопланом зі складними елевонами. У конструкції ракети широко використані композиційні матеріали з урахуванням вуглецевих волокон. Як силова установка застосовується одновальний, одноконтурний турбореактивний двигун J402-CA-100 компанії Teledyne Turbine Engines з удосконаленими порівняно з вихідним двигуном J402-CA-400 протикорабельної ракети «Гарпун», компресором та паливною системою.

Американська високоточна крилата ракета AGM-158 JASSM
 

Система керування комбінована, інерційна з корекцією накопичених помилок за даними приймача сигналів супутникової навігаційної системи NAVSTAR. На кінцевій ділянці траєкторії польоту можуть використовуватися інфрачервона головка самонаведення та засоби автономного розпізнавання цілей.

На JASSM використано проникну унітарну бойову частину J-1000 (серійне позначення WDU-42/B) масою близько 450 кг. Корпус БЗ виконаний з вольфрамового сплаву та споряджений 109 кг високоефективної малочутливої вибухової речовини AFX-757.

У донній частині БП є вентиляційні отвори та патентоване «термічно реактивне» стопорне кільце. Стопорне кільце звільняється за нормальної температури близько 140-150 градусів Цельсія. Це забезпечує продування основного заряду через вентиляційні отвори, що виключає накопичення надлишкового тиску та відсутність іншої реакції на вплив небезпечних факторів, крім горіння заряду.


Американська високоточна крилата ракета AGM-158 JASSM
 

Для ініціювання БЗ використовується програмований детонатор FMU-156/B. Підривник електромеханічного типу містить 150 г вибухового з'єднання PBXN-9.

Відношення маси БР до площі поперечного перерізу 0,64. БЖ J-1000 при швидкості 300 м/с може проникати в ґрунт середньої щільності на глибину від 6,1 до 24,4 метрів та пробивати залізобетонні плити загальною товщиною 1,2-2,1 метра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спеціальні генератори посилять системи озброєння та захисту бойових танків Abrams M1A2

При розробці, залежно від типу мети, що вражається, передбачалася можливість застосування на ракеті касетної БЖД. Для спорядження касетної бойової частини розглядалися суббоєприпаси BLU-97 GEM (комбінованої дії).


Американська високоточна крилата ракета AGM-158 JASSM
 

Також розроблена модифікація AGM-158 JASSM-ER (AGM-158В), що відрізняється від базової версії ракети збільшеними паливними баками, а також більш економічним двоконтурним турбореактивним двигуном Williams International F-107-WR-105 (на базі Williams F112, замість колишнього ). За рахунок цих покращень JASSM-ER зможе вражати цілі на відстані до 980 км. від місця пуску.

 


Схожі матеріали:
👁 1736
Категорія: Технології
Теги: крилата ракета, Ракета, зброя




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ