Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


25.01.2023

Компанія Arc Aero Systems представила гібридний літак eVTOL з дальністю польоту 1300 км.


Планер є чимось середнім між літаком, вертольотом і автожиром


гібридний літак eVTOL з дальністю польоту 1300 км.

Британська компанія Arc Aero Systems представила своє бачення економічного рішення із низьким рівнем викидів вуглецю для міжміських поїздок. Гібридний літак Linx P9 обіцяє перевершити гелікоптери порівнянних розмірів за дальністю польоту, швидкістю та вартістю експлуатації.

Планер є чимось середнім між літаком, вертольотом і автожиром - цільнокомпозитна конструкція важить всього 1 930 кг без вантажу. Дев'ятимісна кабіна схожа на вертолітну, але має тонке основне крило довжиною 12,6 м з парою 2-метрових гвинтів, що штовхають, звисають ззаду, а також велике хвостове крило і плавці.

Великий 13-метровий верхній гвинт керується по кроку, але він не з'єднаний з хвостовим гвинтом і, схоже, не піддається колективному управлінню. У цьому плані він схожий на автожир, але в автожирах за визначенням використовуються верхні гвинти без двигуна. Linx P9 використовується електродвигун, який розкручує верхній ротор досить швидко для вертикального зльоту і посадки, коли автожирам зазвичай потрібна деяка швидкість повітря, щоб відірватися від землі.

гібридний літак eVTOL з дальністю польоту 1300 км.
 

Після зльоту включаються гвинти, що штовхають, і як тільки швидкість збільшується, крила беруть на себе більше 90% підйомної сили, а верхній ротор можна відразу ж уповільнити. Це знижує лобовий опір, а також більш-менш усуває асиметричну підйомну силу, яку гелікоптери розвивають через зрив лопатей. В результаті він здатний розвивати максимальну крейсерську швидкість 370 км/год, швидкість, яку колись досягав лише один традиційний вертоліт, Eurocopter AS365 Dauphin, а також деякі екзотики наступного покоління, такі як коаксіальний вертоліт Sikorsky X2.

Верхній ротор може бути електричним, але гвинти, що штовхають, будуть працювати з турбодвигунами потужністю 370 кВт (496 к.с.). У компанії кажуть, що вони працюватимуть на екологічному авіаційному паливі або, можливо, в якийсь момент замінять силовий агрегат на водневих паливних елементах.

Робота на вуглеводневому паливі може бути незручною для літального апарату, орієнтованого на майбутнє, але розмір та швидкість Linx P9 роблять його більш придатним для регіональних маршрутів, ніж для перельотів у межах міста. Arc прогнозує, що він може мати запас ходу 950 км стандартної конфігурації з використанням близько 600 кг палива або запас ходу 1300 км зі встановленим баком збільшеного запасу ходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повітряне таксі eVTOL Cavorite X5 з роздільним крилом літатиме на швидкості 450 км/год

Для порівняння, 9-місний Sikorsky S-92 літає з максимальною крейсерською швидкістю 280 км/год та має максимальну дальність польоту 1014 км, але він несе 2333 кг палива. Це в 3,9 рази більше палива для незначного збільшення дальності польоту, хоча Sikorsky важить більш ніж у чотири рази більше, ніж Arc.


гібридний літак eVTOL з дальністю польоту 1300 км.
 

Було кілька новаторів, які прагнуть зробити фурор у цій галузі, але компанія Arc виділилася серед багатьох своїх конкурентів, успішно провівши випробувальні польоти своїх вантажних моделей C-150 та C-600.

Компанія Arc вже завершила 100% випробування своєї моделі C-150, довівши свою здатність втілювати свої проекти в реальність. Генеральний директор ARC Сейєд Мохсені впевнений, що LINX P9 відповідає потребам ринку, - «Розробка літального апарату вимагає прихильності до розуміння потреб клієнтів у найближчі 5–50 років і визначення дорожньої карти своєчасної технології, що сертифікується для вирішення цих завдань».

Схожі матеріали:
👁 303
Категорія: Технології
Теги: Літальний апарат, літак, автожир, вертоліт




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ