Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


23.08.2021

Нові потужні електричні човнові мотори Candela мають «необмежений термін служби»


Шведський виробник електричних човнів Candela представив революційний новий двигун з електроприводом C-Pod


Шведський виробник електричних човнів Candela представив революційний новий двигун з електроприводом C-Pod для своїх електричних човнів преміум-класу, і це витвір інженерного мистецтва. У компанії стверджують, що це найефективніші і довговічні човнові мотори за все існували.

Запатентований компанією C-Pod складається з двох електродвигунів. Кожен з них надає руху гвинт, що обертається в протилежних напрямках, щоб забезпечити загальну потужність 50 кВт (67 к.с.). Така висока потужність досягається незважаючи на те, що блок приводу має надкомпактну торпедообразну конструкцію і важить всього 50 кг.

Нові потужні електричні човнові мотори Candela
 

Крім того, C-Pod був розроблений так, щоб мати «майже необмежений термін служби» завдяки тривалому інтервалу технічного обслуговування, що становить 3000 годин, і відсутності заміни масла або іншого серйозного ремонту. Для звичайного користувача-любителя це призводить до багаторічного використання без обслуговування.

Як сказав генеральний директор Candela Густав Хассельског, - «Для середнього користувача прогулянкового човна це означає, що ви можете використовувати двигун і забути про свої клопоти з обслуговуванням і підготовкою до зими. C-Pod переживе вас і, можливо, ваших дітей».

Candela не просто спроектувала C-Pod як удосконалення в порівнянні з бензиновими і дизельними підвісними двигунами - компанія також розробила його, щоб обігнати традиційні підвісні двигуни з електричним приводом.

Двигуни для човнів, що працюють на викопному паливі, сумно відомі своєю гучністю, але навіть у електричних підвісних двигунів є чутне виття шестерень, яке виходить від зчеплення, що передає потужність на занурений гребний гвинт. C-Pod від Candela по суті безшумний, тому що у нього немає зубчастої передачі або іншого важеля, і весь блок занурений під воду.

Щоб створити новий дизайн, інженерам Candela спочатку довелося вирішити декілька конструкторських завдань.

Першою серйозною проблемою було створення достатньої потужності з тонкої капсули у формі торпеди. Потужність електродвигуна безпосередньо не пов'язана з діаметром двигуна. Навпаки, це багато в чому залежить від крутного моменту. Потужність = крутний момент x число оборотів в хвилину, тому для підтримки високої потужності конструктори зменшили крутний момент, встановивши більш вузький двигун, але компенсували це більш високими оборотами.

Це призвело до іншої проблеми: кавітації. Коли пропелер обертається дуже швидко, він фактично створює в воді повітряні кишені, утворені за рахунок створення вакууму і, по суті, локального кип'ятіння води. Це знижує ефективність і згодом пошкоджує гребний гвинт, тому команда уникнула цього, використавши два менших гвинти, що обертаються в протилежних напрямках. Пара гребних гвинтів меншого діаметру значно підвищила ефективність і дозволила використовувати більш високі обороти.


Нові потужні електричні човнові мотори Candela
 

Але щоб уникнути створення додаткового складного зв'язку для приводу двох гребних гвинтів від одного двигуна, були використані два двигуна з валами прямого приводу. Це також допомогло скоротити обсяг технічного обслуговування, збільшити термін служби всього контейнера і значно підвищити ефективність приводу.

Велика додаткова перевага з двома гребними гвинтами - це дуже низькі втрати гребного гвинта. Звичайна установка з однією опорою має втрати понад 30%. Близько 20 з 30% згорає при обертанні води. Після гвинта вода не тільки тече назад, але і циркулює - рух марно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Gradient пропонує охолодження і обігрів приміщень з меншим споживанням енергії

Помістивши гребний гвинт за іншим гребним гвинтом і дозволивши їм обертатися в протилежних напрямках обертання, потік після другого гребного гвинта можна зробити повністю прямим. Тоді ви отримаєте приблизно 30% втрат в провідному гребному гвинті і тільки 10% в підпорядкованому гвинті, що призведе до збільшення загального ККД з 70 до 80%, що означає збільшення дальності пробігу на 14%.


Нові потужні електричні човнові мотори Candela
 

Нарешті, команді потрібно було вирішити проблему спеки. Будь-який електродвигун може видавати додаткову потужність, просто збільшуючи подачу струму. Але занадто потужний двигун швидко згорить без ефективного охолодження. Довга обтічна форма гондоли і її занурена конструкція означали, що двигун охолоджується великим об'ємом води, яка тривалий час контактує з бічними сторонами двигуна. Це дозволяє двигунам C-Pod працювати на більш високих рівнях потужності, ніж підвісні електродвигуни, які не мають переваги постійного водяного охолодження.

Схожі матеріали:
👁 448
Категорія: Технології
Теги: Електродвигун, електричний двигун, двигун для човна, двигун




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ