Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


02.02.2023

Новий тип тандемного сонячного елемента «нанодроту» допоможе подвоїти ефективність


Фотоелектричні нанодроти використовують три різні матеріали, які реагують на різні довжини хвиль сонячного світла


Фотоелектричні нанодроти

Фізики з Лундського університету у Швеції розробили невеликі антени, що збирають сонячне випромінювання, також відомі як нанодроти, які можуть краще підходити для космосу, ніж існуючі кремнієві сонячні елементи.

Нові нанодроти легкі та вимагають невеликої кількості матеріалу, а це означає, що вони будуть випробувані на супутниках, які вже використовують традиційні сонячні елементи. Згідно з заявою Лундського університету, вони вже відправлені до космосу та проходять випробування.

Фотоелектричні нанодроти використовують три різні матеріали, які реагують на різні довжини хвиль сонячного світла. Це означає, що теоретично вони краще відповідають сонячному спектру, ніж сучасні сонячні сонячні елементи.

«Великою проблемою було змусити струм передаватись між матеріалами. Це зайняло понад десять років, але зрештою це спрацювало», - пояснив Магнус Боргстрем, професор фізики твердого тіла.

Вчені все частіше досліджують сонячні елементи з різною шириною забороненої зони, відомі як сонячні тандемні елементи, оскільки вони можуть значно підвищити ефективність. Деякі дослідження показують, що це може подвоїти ефективність сучасних комерційних кремнієвих сонячних елементів.

«Кремнієві сонячні елементи незабаром досягнуть своєї максимальної межі ефективності. Тому наразі акцент змістився на розробку тандемних сонячних елементів. Варіанти, які встановлюються на супутники, надто дорогі, щоб ставити їх на дах», - сказав Боргстрем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інженери розробили спосіб збирання енергії від рухаючихся поїздів

Тандемні сонячні елементи розробляються шляхом синтезу різних напівпровідникових матеріалів один над одним. Дослідники з Лунда вигадали унікальний метод, при якому вони створюють надзвичайно тонкі стрижні з напівпровідникового матеріалу на підкладці. Це дозволяє використовувати невелику кількість матеріалу на одиницю площі, що знижує витрати, а також робить цей метод більш стійким.

Схожі матеріали:
👁 269
Категорія: Технології
Теги: сонячні елементи, сонячна енергія, Альтернативна енергія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ