Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


28.10.2023

Американська багатоцільова високоточна крилата ракета Tomahawk - максимальна дальність ураження 2500 км.


Крилата ракета Tomahawk є функціональним засобом розв'язання широкого спектру бойових завдань


Крилата ракета Tomahawk

Tomahawk – сімейство американських багатоцільових високоточних дозвукових крилатих ракет великої дальності стратегічного та тактичного призначення підводного, надводного, сухопутного та повітряного базування. Здійснює політ на гранично малих висотах із огинанням рельєфу місцевості. Знаходиться на озброєнні кораблів та підводних човнів ВМС США, використовувалась у всіх значних військових конфліктах за участю США з моменту її прийняття на озброєння у 1983 році.

Крилата ракета Tomahawk є функціональним засобом розв'язання широкого спектру бойових завдань і замість штатної бойової частини, ядерної або конвенційної, ракета може виконувати функцію носія касетних боєприпасів для ураження групових цілей розосереджених, наприклад, літаків на аеродромі, техніки або наметового табору.

Також ракета оснащується розвідувальною апаратурою і може виконувати функції безпілотника-розвідника для фото та відеозйомки місцевості, або оперативно доставити на віддалену відстань якесь корисне навантаження (боєприпаси, спорядження) з приземленням на парашуті для передових сил у ситуаціях, коли доставка неможлива чи проблематична.

Дальність польоту збільшується двома шляхами, по-перше, рахунок зниження маси польотної навантаження, по-друге, рахунок збільшення висоти польоту ракети на маршовому ділянці траєкторії (до заходу у зону активного протидії коштів ППО противника).

Запуск ракет з плавзасобів-носіїв здійснюється через торпедні апарати підводних човнів калібру 533 міліметра і більше з надводних кораблів з похилих ПУ типу ABL (Mk 143) і вертикального пуску установок Mk 41 (також деякі типи АПЛ оснащені цими вертикальними пусковими установками). Для запуску ракет модифікації BGM-109G використовували наземні контейнери пускові установки TEL.

Крилата ракета Tomahawk

Система наведення ракети практично ідентична протикорабельної ракети Гарпун. Профіль польоту ракети, оснащеної головкою самонаведення (target acquisition and homing system), наступний: маршева ділянка траєкторії польоту передбачає обгинання рельєфу місцевості поза зоною ефективного виявлення радіолокаційними засобами противника, тому політ відбувається за допомогою вбудованої інерційної навігаційної апаратури (mid малих висотах, перед термінальною ділянкою польоту ракета набирає висоту, активізується дворежимна голівка радіолокації самонаведення і починається пошук мети в режимі пасивного сканування, після виявлення мети включається режим активного радіолокаційного самонаведення і відбувається захоплення мети ГСН, після чого ракета заходить на ціль.

У разі відсутності точних координат мети (при стрільбі по цілях, що рухаються), ракета орієнтується по приблизним і в заданому секторі повітряного простору переходить на політ у режимі пошуку мети, в цей час ГСН сканує оглядану в передній півсфері місцевість на предмет наявності цілей габаритним характеристикам (довжина, ширина, висота, форма) із вкладеного в програмне забезпечення набору параметрів.

Крилата ракета Tomahawk

Ракета Tomahawk розроблялася в ряді модифікацій, що включають варіанти, що відрізняються за типом бойової частини (з ядерною бойовою частиною (стратегічна); з осколково-фугасною бойовою частиною (оперативно-тактична)) і по робочому середовищі засобу-носія.

Першими модифікаціями цих ракет, відомими як Tomahawk Block I, були стратегічні BGM-109A TLAM-N з термоядерною бойовою частиною (аналогічною застосовуваним на AGM-86B і AGM-69B) і протикорабельні BGM-109B TASM з бойовою частиною зазвичай.

Крилата ракета Tomahawk

Ефективність застосування Tomahawk досягається за рахунок:

мінімальної висоти польоту;
  • високої точності за стаціонарними об'єктами;
  • низької вартості підтримки у бойовому стані;
  • легкості розгортання на неспеціалізованих кораблях та підводних човнах;
  • дешевизни і, як наслідок, великої кількості ракет, які перебувають на озброєнні.


Схожі матеріали:
👁 1309
Категорія: Технології
Теги: високоточна ракета, крилата ракета, тактична ракета, зброя




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ