Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.01.2024

Малопомітна крилата ракета великої дальності Storm Shadow/SCALP-EG, дальність польоту 560 км, бойова частина 450 кг


Storm Shadow/SCALP-EG ракета типу "вистрілив забув", програмується перед запуском


Малопомітна крилата ракета великої дальності Storm Shadow/SCALP-EG

Storm Shadow/SCALP-EG - англо-французька малопомітна крилата ракета великої дальності повітряного базування, що розробляється з 1994 року компаніями Matra і British Aerospace, а зараз вироблена MBDA.

Storm Shadow – британська назва ракети. Французький варіант ракети позначається абревіатурою SCALP-EG «багатоцільова високоточна крилата ракета великої дальності з автономним наведенням». Ракета створена на основі розробленої у Франції крилатої протиракети Apache. Вони відрізняються тим, що Storm Shadow несе боєголовку замість суббоєприпасів.

Дальність польоту ракети становить приблизно 560 км. Ракета оснащена турбореактивним двигуном, швидкість польоту 0,8 маху. Може бути встановлена на літаки RAF Tornado GR4, італійські Tornado IDS, Saab Gripen, Dassault Mirage 2000 та Dassault Rafale. Storm Shadow був інтегрований у винищувач Eurofighter Typhoon.

Боєголовка «BROACH» має заряд для руйнування укриттів або проникнення в бункер, а також підривник зі змінною затримкою для управління детонацією основного заряду.

Ракета важить близько 1300 кілограмів. Максимальний діаметр корпусу складає 48 сантиметрів, а розмах крила – 3 метри. Передбачувані цілі - командні пункти, пункти управління та зв'язку, аеродроми, порти та електростанції, місця структурного обслуговування літаків, сховища боєприпасів, надводні кораблі та підводні човни у порту, мости та інші стратегічні об'єкти високої цінності.

Малопомітна крилата ракета великої дальності Storm Shadow/SCALP-EG
 

Storm Shadow/SCALP-EG ракета типу "вистрілив забув", програмується перед запуском. Після запуску ракету не можна контролювати або дати команду на самознищення, а інформація про ціль не може бути змінена. Планувальники місії програмують ракету з урахуванням даних про ППО та ціль Ракета напівавтономно, на низькій траєкторії польоту, керуючись GPS, слідує в район цілі. Поблизу цілі ракета набирає висоту, а потім переходить у пікірування.

Підйом на висоту призначений для досягнення найкращої ймовірності ідентифікації цілі та її пробиття. Під час підриву носовий конус відкидається, щоб дозволити термографічній камері високої роздільної здатності (інфрачервоне наведення) спостерігати за районом ураження. Потім ракета намагається виявити ціль на основі інформації про наведення (DSMAC). Якщо це не вдається і існує високий ризик супутніх збитків, ракета здатна долетіти до точки падіння замість того, щоб ризикувати неточним попаданням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий ракетний двигун Ouroborous-3 економить паливо, «самопоїдаючи» себе під час горіння

Останні удосконалення включають можливість передачі інформації про ціль безпосередньо перед ударом, використання одностороннього (зворотного) каналу передачі для передачі інформації про оцінку бойової шкоди назад на літак-носій. Ця модернізація розробляється у рамках французького договору DGA. Ще одна функція, яку планується впровадити в зброю, - це можливість повторного наведення на ціль у польоті з використанням двостороннього каналу передачі даних.

Малопомітна крилата ракета великої дальності Storm Shadow/SCALP-EG

Тактико-технічні характеристики:
  • Маса – 1300 кг
  • Довжина – 5,1 м
  • Діаметр – 0,48 м
  • Розмах крила – 3 м
  • Боєголовка – 450 кг, типу BROACH (Bomb Royal Ordnance Augmented Charge)
  • Двигун - турбореактивний двигун: Turbomeca Microturbo TRI 60-30, що розвиває тягу 5,4 кН
  • Дальність польоту – понад 560 км на малій висоті
  • Висота польоту – 30-40 м
  • Швидкість – 1000 км/год: 0,8-0,95 Мах
Система наведення:
  • на маршевій ділянці: Автономна інерційна, комплексована з GPS та екстремально-кореляційною системою корекції по земній поверхні TERPROM (Terrain Profile Matching)
  • на кінцевій ділянці: тепловізійна ДСП
 


Схожі матеріали:
👁 237
Категорія: Технології
Теги: крилата ракета, SCALP-EG, високоточна ракета, Storm Shadow, зброя




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ