Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


25.09.2023

Найпоширеніші шахрайські схеми під час війни: що потрібно знати, аби не стати жертвою аферистів


Щоб не потрапити на гачок шахраїв, пам’ятайте, що потрібно отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел.


шахраї

Псевдоволонтери

Поряд зі справжніми волонтерами, які прагнуть допомогти Збройним Силам, активізувалися і ті, хто видає себе за відомих осіб, а також ті, хто просто виманює гроші від небайдужих людей.

Псевдоволонтери зазвичай самі пишуть в особисті повідомлення з проханням задонатити кошти, рідко звітують і постійно пишуть, що «ще не вистачає» до покупки/на лікування тощо.

Не бійтесь перевіряти всю інформацію про волонтера (номер телефону, номер рахунку чи картки, особисті сторінки соцмереж, документи), пошукайте відгуки про нього та організацію, яку він представляє.

Не соромтесь попросити звіти за попередні періоди. Справжні волонтери завжди готові їх надати. Перевіряйте їх.
Якщо у вас виникли підозри, ні в якому разі не давайте гроші, не вносьте дані та не сплачуйте авансу.

Кошти «від благодійників»

Вам може надійти повідомлення в месенджері або у соцмережах про надання фінансової допомоги, яку може отримати будь-хто. Гроші пропонують нібито від імені міжнародних установ або банків.

Повідомлення, як правило, містить посилання на чат-бот або сайт, де нібито можна дізнатись додаткову інформацію.

Щоб не потрапити на гачок шахраїв, пам’ятайте, що потрібно отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел.

Окрім цього:
  • не переходьте за сумнівними посиланнями;
  • не повідомляйте конфіденційної інформації стороннім (дані картки, логін та паролі до онлайн банкінгу тощо);
  • якщо ж особисту (персональну) інформацію розголошено, потрібно звернутись до банку та заблокувати картку;
  • якщо підозрюєте шахрайство – негайно повідомляйте правоохоронців.

Інтернет-жебрацтво

В Інтернеті можуть з’явитися оголошення від благодійних організацій, притулків, батьків з проханням про матеріальну допомогу на лікування воїнам або ж внутрішьо переміщеним особам.

Шахраї можуть вигадувати історії про хвороби, ілюструючи їх фотографіями людей, або створювати оголошення-дублери реальних благодійних організацій, які є точною копією справжнього, змінюються тільки реквізити для перерахування грошей.

Для того, щоб не віддати свої гроші в руки шахраїв, не полінуйтеся передзвонити в зазначену організацію, уточнити номер розрахункового рахунку або відвідати її особисто, переконатися в достовірності розміщеної інформації, з’ясувати всі подробиці справи, а потім вже вирішувати - передавати гроші чи ні.

Позика «для друзів»

Знайома людина просить позичити гроші в особистому повідомленні в месенджері соціальної мережі. Це може бути хтось, із ким ви давно не спілкуєтесь, але є ризик, що сторінку людини зламали шахраї.

Тож в першу чергу слід зв’язатися з людиною через інший канал (телефоном, поштою, іншим месенджером) і запитати про повідомлення.

Якщо людина не надсилала повідомлення, то скажіть, що її акаунт зламали. Порадьте змінити пароль до месенджера та увімкнути двофакторну аутентифікацію.

Онлайн-шопінг

Низька ціна товару, повна або часткова передоплата - відразу повинно насторожити покупця. Така схема шахрайства є найпоширенішою.

Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату, повну або часткову, відмовляється від оплати у відділені служби доставки. У таких випадках покупець, оплативши товар, його частину чи вартість доставки, досить часто залишається ні з чим.

Головне правило покупок в Інтернеті – передоплату вносьте лише перевірним продавцям, з іншими оплачуйте товар після отримання.

Важливі поради:
  • Для онлайн-шопінгу відкрийте віртуальну картку і переказуйте на неї лише суму, необхідну для оплати.
  • Нікому не повідомляйте термін дії картки, CVV та PIN-код.
  • При купівлі на платформі оголошень обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи – НЕ переходьте у сторонні месенджери;
  • Перевіряйте правильність назви необхідного сайту: один непомітний символ на панелі адреси може означати, що ви потрапили на фішинговий ресурс.

Фішинг та шкідливе програмне забезпечення

Фішинг — це один з найпопулярніших і найпоширеніших видів шахрайства в інтернеті. Аферисти створюють фішингові сайти, щоб отримати особисту інформацію користувачів. Найбільше їх цікавлять дані банківських карток.

Підробляють будь-які сайти, через які можна красти гроші з карт — сервіси букінгу, пошуку роботи, сайти оголошень, інтернет-магазини, сайти банків та кредитних організацій і навіть державних структур.
На їхню вудку ловляться неуважні або недостатньо поінформовані відвідувачі.

Завжди перевіряйте веб-сайти, якщо йдеться про гроші, карткові реквізити та облікові записи. Для перевірки використовуйте безкоштовний функціонал CheckMyLink, який за лічені секунди перевірить сайт на шахрайство та віруси.

Будьте пильними, навіть завантажуючи програми з офіційних сторів – App Store та Google Play:обов’язково перевіряйте, хто є автором застосунку та чи має він відношення до реального бренду; уважно вивчайте відгуки, – нерідко саме там можна зустріти попередження щодо шахрайства.

Щоб уберегтися від вірусів, радимо встановити на комп’ютер актуальний антивірус. Якщо є можливість, він має бути ліцензійним, а не просто скачаним з інтернету, тому що останній може містити віруси.

Псевдобанкіри

Псевдопокупець може запитати реквізити картки для оплати за ваш товар на дошці оголошень і називати час здійснення переказу.

У цей час напарник зловмисника під виглядом працівника служби безпеки банку може зателефонувати вам і сказати, що для зарахування грошей необхідно «активувати платіжну картку».

Він диктує реквізити підконтрольних рахунків, видаючи їх за коди активації картки.

У такому разі:
  • не повідомляйте стороннім даних картки або даних, що можуть бути використані для підтвердження платежів;
  • не виконуйте жодних операцій з «верифікації» карти;
  • у разі сумнівів – телефонуйте до банку за телефоном, вказаним на звороті картки, і уточніть інформацію.
За матеріалами Оржицького відділу
Лубенської окружної прокуратури


Схожі матеріали:
👁 346
Категорія: Актуально
Теги: шахраї




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ