Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


08.02.2024

Рейкова гармата здатна запускати снаряд із початковою швидкістю 7200 км/год


Рельсотрон має перспективні переваги порівняно із звичайними гарматами чи ракетами


Рейкова гармата

Рельсотрон, рейковий прискорювач мас, рейкова гармата - імпульсний електродний прискорювач мас, що перетворює електричну енергію на кінетичну за допомогою сили Лоренца. Виник як модифікація гармати Гауса, здатний запускати снаряди з будь-яких матеріалів і без потреби у складних контрольних та запобіжних пристроях.

Рейкова гармата складається з двох паралельних електродів, званих рейками, підключеними до джерела потужного постійного струму. Електропровідний снаряд або носій снаряда "арматура", розташовується між рейками, замикаючи електричний ланцюг. "Арматура" набуває прискорення під дією сили Лоренца, що виникає при замиканні ланцюга в збудженому наростаючим струмом магнітному полі. «Арматурою» може служити також потік електропровідної плазми, на яку перетворюється вміщена між рейками фольга. Коли «арматура» виштовхується силою Лоренца на кінці рейок, електричний ланцюг розмикається.


Рейкова гармата
 

Рельсотрон має перспективні переваги порівняно із звичайними гарматами чи ракетами. Маса снарядів може бути невеликою, що компенсується їхньою високою швидкістю. Завдяки високій швидкості вони складні для перехоплення і мало відхиляються під впливом вітру.

Завдання, які необхідно вирішити для масового впровадження рейкотрона:
  • Джерело живлення. Для досягнення корисної потужності, необхідної для прискорення снарядів рейкової гармати, зазвичай потрібні електричні конденсатори великої ємності, що займають значне місце. Це ускладнює встановлення рейкотронів, наприклад, на кораблях. З тієї ж причини Рейкотрон важко реалізувати як персональну зброю.
  • Нагрів рейок. Коли електричний струм проходить через провідник, він зустрічає опір у провіднику, у разі, у рейках. Це призводить до нагрівання рейок, що зменшує ККД гармати, адже електрична енергія перетворюється не на кінетичну, а на теплову.
  • Розплавлення рейок. Велика швидкість руху снаряда призводить до нагрівання і навіть розплавлення поверхні рейок, тому швидко зношуються.
  • Відштовхування рейок. Струм у кожній рейці йде в протилежних напрямках. Це створює відштовхуючу силу, пропорційну рейці, що зношує струму.
  • Шум. На відміну від гармати Гауса, в якій снаряд не стосується котушок, а тому безшумний, доки не досягне швидкості звуку, рейкотрон створює шум, оскільки снаряд знаходиться в тісному контакті з рейками.
  • Віддача. Маса снаряда, помножена на швидкість, створює потужну віддачу, що ускладнює створення персональних рейкотронів.
Рейкова гармата

Компанія BAE Systems і ВМС США вели спільне дослідження нового озброєння в Naval Surface Warfare Center, Dahlgren Division і зробили перші постріли зі створеного прототипу в 2010 році. Створений прототип здатний запускати сталевий снаряд масою близько 10,4 кг із початковою швидкістю близько 7200 км/год. ВМС поставили завдання довести ефективну дальність вогню близько 160 км. Встановлення споживає 32 МДж за один постріл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український безпілотник AQ 400 Scythe з дальністю польоту 750 км.

У 2016 році General Atomics представила прототип рейкотрона для використання у сухопутних системах. Представлений прототип, що отримав назву Blitzer, було встановлено на звичайний причіп вантажівки. Дулова енергія снаряда було заявлено лише на рівні 3 МДж.

У США розглядають такі варіанти використання рельсотрону: рейкова гармата має потенціал служити ефективною зброєю для знищення ворожих ракет, також рельсотроном можна запускати вантажі на орбіту з поверхні планети.

 


Схожі матеріали:
👁 192
Категорія: Технології
Теги: рейкова гармата, рельсотрон, рейкотрон, зброя, гіперзвукова зброя




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ